Jadłospis

W naszym przedszkolu tak się gotuje, że wszystkim dzieciom bardzo smakuje !!!

kucharka

Jajka wielkanocne po szkocku

Składniki:

  • 8 jajek,

  • 1 cebula,

  • 30 dag mięsa mielonego,

  • 10 dag bułki tartej,

  • pieprz, sól,

  • 1 łyżka musztardy,

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj na twardo 6 jajek, obierz je.

  2. Cebulę zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem mielonym, 3 łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem. Przypraw solą, pieprzem i musztardą.

  3. Każde z jajek na twardo obłóż cienką warstwą mięsnej masy, dociśnij.

  4. Roztrzep ostatnie jajko.

  5. Jajka w mięsie, zanurzaj w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.

  6. Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i porcjami smaż w nim jajka (po ok. 7 minut).

  7. Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z nadmiaru tłuszczu, najlepiej układając na ręczniczku kuchennym.

  8. Gdy jajka wystygną delikatnie przekrój na pół. Podawaj ozdobione nowalijkami.

jajaka