Projekt – weekendowe pieczenie
Weekend tuż-tuż zatem mamy dla Was dzisiaj propozycję wypieku pysznych kruchych ciasteczek, oczywiście według receptury Steblusia – zróbmy sobie małą weekendową przyjemność!!!
Ciasteczka są sprawdzone przez naszych Steblusiaków, kiedy pracują w przedszkolu metodą Froebla.
A oto przepis:
- 1 kostka masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10 dag kokosu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki dżemu
Składniki te powinny być połączone tak, aby stanowiły jednolitą masę. Teraz nasze steblusiowe ciasto musi odpocząć w lodówce przez 1 godzinę. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki należy rozwałkować, a potem odwróconą szklanką wyciąć krążki.
Z wyciętych krążków odcinamy 1/3 koła i robimy trzy nacięcia nożem, tak aby powstały nam piękne łabędzie.
Krążki można delikatnie naciąć nożem i w środka nałożyć dżem – powstaną ciasteczka z dżemem.
Na krążku za pomocą obtoczonego w kakao widelca wyciskamy nacięcia – tak jak na zdjęciu.
Część ciasta może zmienić kolor i smak na kakaowy – wystarczy dosypać do masy naturalnego barwnika – kakao.
Z ciasta podstawowego i ciasta kakaowego wałkujemy dwa wałeczki, a potem tniemy je na jednakowe kawałki. Zabieramy kawałki do rąk i formujemy z nich kuleczki: 5 kuleczek z ciasta podstawowego i 1 kuleczka z ciasta kakaowego.