PROJEKT – GOFRY
Zbliża się weekend i ładna słoneczna pogoda. Pewnie przyjdzie Wam ochota na coś pysznego, słodkiego a sami nie będziecie wiedzieli co to mogłoby być?! My Wam podpowiemy…pięknie pachną, są rumiane i chrupiące. Niektórym kojarzą się z szumem fal i piaskiem przesypującym się przez palce, a niektórym z buzią umazaną bitą śmietaną. Taaakkk! To najlepsze pod słońcem… gofry!
Zachęcamy, aby dzieciaki zostały pomocnikami kucharzy i wspólnie z rodzicami przyrządziły ten pyszny deser. Kochane Steblusiaki zaczynamy słodką przygodę…
Steblusiowy przepis na pyszne gofry:
-
2 szklanki mąki tortowej,
-
2 szklanki mleka,
-
2 jaja,
-
5 łyżek oleju,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 cukier wanilinowy,
-
szczypta soli.
Na samym początku oddzielcie żółtko jaja od białka a następnie ubijcie białko na sztywną pianę. Teraz pora, aby w misce (lub innym naczyniu) zmiksować ze sobą wszystkie pozostałe składniki. Przed Wami ostatni etap: przełóżcie ubite białko do powstałej masy i delikatnie wymieszajcie. Dzięki temu gofry ładnie wyrosną i będą puszyste. Brawo, ciasto na gofry gotowe! Prawda, że szybko i łatwo Wam poszło.
Pora na pieczenie: porcję ciasta przelejcie do rozgrzanej gofrownicy i pieczcie przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Wystudźcie gofra na kratce (np. z pieca) wtedy pozostanie chrupiący.
A teraz to co najlepsze, każdy może przyrządzić sobie gofra na tysiąc sposobów. Deser możecie zjeść z bitą śmietaną, owocami, polewą np. czekoladową, bakaliami, dżemem lub po prostu z cukrem pudrem.