Kontakt

tel: 34 3511404, e-mail: 4@przedszkolalubliniec.pl, 42-700 Lubliniec, ul. Wawrzyńca Hajdy 20

PROJEKT – GOFRY

Opublikowane przez przedszkole4 w dniu

Zbliża się weekend i ładna słoneczna pogoda. Pewnie przyjdzie Wam ochota na coś pysznego, słodkiego a sami nie będziecie wiedzieli co to mogłoby być?! My Wam podpowiemy…pięknie pachną, są rumiane i chrupiące. Niektórym kojarzą się z szumem fal i piaskiem przesypującym się przez palce, a niektórym z buzią umazaną bitą śmietaną. Taaakkk! To najlepsze pod słońcem… gofry!           

Zachęcamy, aby dzieciaki zostały pomocnikami kucharzy i wspólnie z rodzicami przyrządziły ten pyszny deser. Kochane Steblusiaki zaczynamy słodką przygodę…

Steblusiowy przepis na pyszne gofry:

  • 2 szklanki mąki tortowej,

  • 2 szklanki mleka,34474401-belgische-wafels-met-slagroom-aardbeien-en-chocolade-saus-op-een-witte-achtergrond

  • 2 jaja,

  • 5 łyżek oleju,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 cukier wanilinowy,

  • szczypta soli.

Na samym początku oddzielcie żółtko jaja od białka a następnie ubijcie białko na sztywną pianę. Teraz pora, aby w misce (lub innym naczyniu) zmiksować ze sobą wszystkie pozostałe składniki. Przed Wami ostatni etap: przełóżcie ubite białko do powstałej masy i delikatnie wymieszajcie. Dzięki temu gofry ładnie wyrosną i będą puszyste. Brawo, ciasto na gofry gotowe! Prawda, że szybko i łatwo Wam poszło.

Pora na pieczenie: porcję ciasta przelejcie do rozgrzanej gofrownicy i pieczcie przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Wystudźcie gofra na kratce (np. z pieca) wtedy pozostanie chrupiący.

A teraz to co najlepsze, każdy może przyrządzić sobie gofra na tysiąc sposobów. Deser możecie zjeść z bitą śmietaną, owocami, polewą np. czekoladową, bakaliami, dżemem lub po prostu z cukrem pudrem.

IMG_8647IMG_8656IMG_8657

 

SMACZNEGO! 

Przejdź do treści Przejdź do menu