PROJEKT – KLUSKI NA PARZE

Opublikowane przez przedszkole4 w dniu

Kochane Steblusiowe Przedszkolaki! serduszko

Wiemy jak bardzo tęsknicie za swoim przedszkolem oraz za jego smakami. Chcemy Wam dzisiaj zaproponować przepis na Wasze ulubione kluski na parze. Przepis pochodzi od Babci Waszej koleżanki Zosi z Robaczków, za który serdecznie dziękujemy.

Z zaproponowanych składników wyjdzie porcja na duuużą rodzinę, w razie potrzeby można zrobić kluski na parzę z połowy porcji.

Oto przepis:

Najpierw robimy rozczyn:

  • 10 dag drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • Ok. ½ szklanki letniego mleka

Dokładnie mieszamy składniki i zostawiamy do wyrośnięcia.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg maki pszennej – należy ją przesiać przez sitko

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • Ok. 1 szklanki cukru

  • 3 łyżki oleju

  • 2 całe jajka i 1 żółtko

  • Ok.3/4 litra mleka

Mąkę, sól, cukier, olej oraz jajka mieszamy drewnianą łyżką w dużej misce, dodajemy rozczyn oraz dolewamy mleka (ok.3/4 l mleka dolewamy tyle, aby konsystencja ciasta była podobna do ciasta na babkę). Wszystko dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy wyrobione ciasto czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swój rozmiar. Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na stolnicę, którą wcześniej podsypujemy sporą ilością mąki. Następnie dłońmi rozkładamy ciasto na stolnicy tak, by jego wysokość miała ok.2-3 cm. Szklanką wykrawamy krążki, które odsuwamy na bok.

Do garnka wlewamy wody i nakładamy sitko (wody nie może być za dużo, żeby sitko się w niej nie zanurzyło). Na sitku układamy kluski, tak by się nie stykały ze sobą i przykrywamy pokrywką lub miską. Na parze gotujemy kluski ok 8-10 min.

Uparowane kluski można polać masłem z rozpuszczonym miodem lub pysznym i zdrowym syropem z mniszka lekarskiego, na który przepis również Wam podajemy.

 

12345678

 

 

 

 

 

 

910

A teraz przepis na pyszny syrop, którego możecie użyć do polania klusek na parze. Smakuje jak miód, zawiera dużo witamin i jest bardzo zdrowy. Podstawowym składnikiem syropu są kwiaty mniszka lekarskiego, który teraz właśnie kwitnie na żółto.

images

Składniki:

  • 4 garście kwiatów mniszka lekarskiego,

  • 1 litr wody,

  • 1 kg cukru,

  • pół cytryny.

Przepis:

Kwiaty mniszka zalewa się 1 litrem zimnej wody. Powoli całość ogrzewa się, aż do wrzenia. Po zagotowaniu garnek zdejmuje się  z kuchenki i odstawia na noc. Następnego dnia wlewamy wszystko na sito, cedzimy i wyciskamy kwiaty.

Do soku dodajemy 1 kg cukru i pół cytryny pokrojonej na plasterki. Garnek bez pokrywki stawia się na kuchence, którą nastawia się na najwolniejsze grzanie, aby zachować wszystkie witaminy.

Ciecz odparowuje się bez gotowania.

Syrop jest gotowy jeśli ma odpowiednią konsystencję/ połowa cieczy początkowej.

Syrop jest doskonałym dodatkiem do klusek na parze, ale także do innych deserów!

96286652_615980545929305_3082283258499563520_n96246399_163418461778436_4201209156360732672_n95885625_2641972402754734_1591748105764601856_n95959259_252062209479437_5523832120276942848_n

 

 

 

 

SMACZNEGO!

images

Przejdź do treści Przejdź do menu