Torcik na Dzień Dziecka
1 czerwca to magiczny dzień, w którym obchodzimy Dzień Dziecka. Owe święto sprawia najmłodszym niemal tyle samo radości, co urodziny. Co możemy zrobić, aby tego dnia z twarzy dzieci uśmiech nie znikał ani na moment? Przygotujmy wraz z dzieckiem torcik, bo wspólne, rodzinne pichcenie przynosi same korzyści. Kuchenne aktywności wspierają rozwój dziecka. Ucząc je praktycznych rzeczy, jednocześnie zachęcamy dziecko do kreatywności, spontaniczności i pokazujemy, jak należy planować. Co więcej, wspólne przygotowywanie posiłków to doskonały sposób na rodzinne spędzenie czasu.
Przepis na to ciasto biszkoptowe jest dla wszystkich, którzy uważają, że nie potrafią piec lub nie mieli na to czasu – ponieważ ciasto jest łatwe w przygotowaniu (dziecko samodzielne może odmierzać składniki), szybkie w wykonaniu i co najważniejsze zawsze się uda.
Do ciasta potrzebujemy:
-
6 jajek
-
szklanka cukru
-
2 szklanki mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem tak około 15 minut. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Przygotowaną masę umieszczamy w większej formie na papierze do pieczenia (ciasto wyrasta dość wysoko) i pieczemy około 20 minut, w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i z niewielkiej wysokości uderzamy blachą o podłogę (bez obaw zabieg ten sprawi, że biszkopt nam nie opadnie).
Ciasto gotowe – zatem przystąpmy do dekoracji ma być smacznie. Zatem może być biszkopt przełożony kremem, bitą śmietaną, lub inny nadzieniem. Jeśli dziecko lubi to może dodać również owoce – ważne, aby torcik zachęcał do jedzenia, bo wtedy nawet małe niejadki się skuszą. Pozwólmy dziecku nakładać masę i dekorować, a tym starszym dzieciom nawet kroić owoce.
Poniżej podajemy sposób, w jaki zostało przygotowane nasze ciasto.
Banany przecinamy wzdłuż i kładziemy na biszkopcie. Cztery czekolady łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnka w taki sposób, aby wrzątek go nie dotykał. Garnek podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Dodajemy do masy trzy łyżki mleka (jeśli czekolada jest za gęsta to możemy dodać więcej mleka). Czekoladową masą polewamy banany i ciasto. Ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem i rozprowadzamy ją na cieście. Górę ciasta dekorujemy polewą, owocami lub posypką – zostawmy inicjatywę dziecku.
Życzymy słodkiego Dnia Dziecka